26 Mayıs 2009 Salı

Merdiven Kebabı ( merdivene çıkmamış hali)



Yaz mevsimi geldimi mutfakta değişiklikler başlar ya...Hani herkes özlediği kokuları arar ya...işte evimizin biricik patlıcan yemeği...herkes dört gözle annemin merdiven kebabını bekliyordu...
Osmanlı mutfağının en leziz yemeklerinden bence ...Hele ki patlıcanı sevenler için eşi bulunmaz...:)

Malzemeler:
2 kilo patlıcan
yarım kilo kıyma
4-5 adet orta boy domates
1 büyük soğan
1dilim bayat ekmek içi
tuz karabiber
kimyon
2 kaşık tereyağ



Öncelikle patlıcanlar alacalı bir şekilde soyulduktan sonra tuzla ovularak acısı çıkartılır .Bol suda yıkanır.Büyüklüklerine göre 3 er parçaya bölünerek kızgın yağda kızartılır.
Diğer tarafta yarım kilo kıyma,soğan ,ekmek içi,tuz karabiber ve bol miktarda kimyon ile köfte harcı hazırlanır.Misket şeklinde değil de küçük ama yassı köfteler hazırlanarak kızartılır.
Patlıcanlar tencereye nizamlı bir şekilde dizilerek üzerine köfteler yerleştirilir.4 veya 5 domates rendelenir 2 kaşık tereyağ da ilave edilerek susuz bir şekilde kısık ateşte 20-25 dk kadar pişirilir.
Şimdi gelelim işin aslına:)
Bu tarif tamamen bizim .Merdiven kebabının aslı Şöyle oluyor:
patlıcanlar bütün olarak alacalı soyulur ve sağlı sollu çentikler atılır hazırlanan köfte harcından parçalar alınarak çentiklere yerleştirilir ve kızartılır.
Kızaran kebaplar bir tepsiye dizilerek üzerine yine domates rendelenir ve su ilave edilerek fırınlanır..
Gerçek merdiven kebabı böyle yapılıyor ama işi biraz uzun olduğu için biz kolayına kaçıyoruz:)
söz veriyorum gerçeğini yaptığımızda ilk işim siteye koymak olacak:)
Bizimkisi merdivene çıkmamış hali:) afiyet olsun...


4 yorum:

NİLBUTİK PASTA dedi ki...

böyleside çok güzel görünüyor.ellerine sağlık.

Pembe Tatlar dedi ki...

Ayşeciğim nefis gözüküyorr anneinde seninde ellerine sağlık:))

ipek dedi ki...

Hiç duymamıştım bu tarifi, sayende öğrenmiş oldum. ellerine sağlık.

pembe defter dedi ki...

sayende merdiven kababınıda öğrenmiş oldum paylaşımın için çokk teşekkürler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin