17 Mayıs 2009 Pazar

Portakal jöleli kurabiye


Görüntüsüyle gönülleri fetheden bir kurabiyemiz var sırada...gerçeketen her gören bayılıyor ..lezzeti yerinde ağızda dağılıyor biraz uğraşlı gelebilir ama esinlikle denemenizi tavsiye ederim...

malzemeler:
100 gr. tereyağ
2 yumurta(1nin akı dışına)
1 çay brdağı pudra şekeri
1 çorba kaşğı portakal kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
2.5 su bardağı un
1 su bardağı iyi dövülmüş ceviz
portakallı jöle( biz hazır jöle kullandık)

ceviz ve portakkallı jöle hariç tüm malzemler kullanılarak kurabiye hamuru hazırlanır...hamurdan küçük parçalar koparılarak hafif yassı yuvarlaklar yapılır ..baş pamak yardımıyla ortalarına çukurlar oluşturulur önce yuurta akına daha sonra dövülmüş cevize bulanır... 180 derece ısınmış fırına atılır... pişerken aşağı yukarı 15 dakika sonra kurabiyelerimizin çukuları bozulma yapacağından fırının kapağı açılarak ağır br yuvarlak yardımıyla (biz havan kullandık)çukurlar belirginleştiririr... ve kurabiyeler pişmeye bırakılır..

pişen kurabiyelerimizin ortasına arzu edilen jöle çay kaşığı yardımıyla paylaştırılır...v bu nefis görüntü elde edilir...afiyet olsunnn:)




14 Mayıs 2009 Perşembe

Çatal Çörek ve KANDİL SİMİDİ.....


Annemin senelerdir yaptığı kandil simidinin tarifini ancak ekleme fırsatı buluyorum.Dün bu simitleri yaparken fotoğrafını çekeyim hemen! deyince annem ve kardeşlerim bu tarifin sitede olmadığına inanamadılar.Demek ki benim ihmalim olmuş bu noktada.Daha fazla geciktirmeden yayınlıyorum.
Malzemeler:1 su bardağı erimiş margarin
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
2 yumurta(akı içine,sarısı üzerine)
1,5 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Üzeri için bol miktarda susam ve çörekotu
Yapılışı:Çok yumuşak olmayan bir hamur tutulur.Parmak şekli verilip simit haline getirilir.(isteğe bağlı olarak çatal çörek şekli verilir)Yumurta sarısı ve susama batırılıp 175 derece fırında pişirilir.



6 Mayıs 2009 Çarşamba

Kadayıflı Muhallebi

Şimdi sizlere özellikle evdeki beylerin asla hayır diyemedikleri yapımı kolay ve bir o kadar da lezzetli kadayıflı muhallebiyi sunuyorum...emin olun özellikle hafif tatlılardan hoşalananlar için birebir...:)



Malzemeler:


1.5 kilo süt

1.5 bardak un

1.5 bardak tozşeker

2 poşet kremşanti

1-2 adet damla sakızı

1 su bardağı ceviz

350 gr. kadayıf

5 çorba kaşığı tereyağ

6 çorba kaşığı toz şeker


öncelikle 1.5 kilo süt ,1.5 bardak un ve 1.5 bardak şeker muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.Ocaktan alındıktan sonra içine 2 poşet kremşanti ve damla sakızı ilave edilerek iyice çırpılır ...



diğer tarafta kadayıflar el yordamıyla biraz kırılır arzu ederseniz bir makas ile kesip küçültebilirsiniz...Bu işlemin kolay olabilmesi için biz kadayıfları 15 dk kadar derin dondurucuda beklettik...çok daha kolay kırıldılar...


küçülttüğümüz kadayıfları teflon bir tavada 6 kaşık şeker ve 5 kaşık tereyağ ile kavuruyoruz ateşten almadan iyice kırılmış cevizlerimizi ilave ediyoruz rengi dönünceye kadar kavuruyoruz...

cam bir kabın içersine hazırladığımız cevizli kadayıfların yarısını seriyoruz. üzerine soğumaya bıraktığımız muhallebimizi döküyoruz ama tam soğumasın...ve geri kalan kadayıflarla ikinci katını örtüyoruz...işte hazır...bu tatlıyı bir gün önceden yaparsanız yumuşak...aynı gün yaparsanız kıtır kıtır oluyor...damak tadına göre ikram edilebilir...afiyetler olsun....



1 Mayıs 2009 Cuma

İÇLİ KÖFTE



MALZEMER


İç harcı:

  • 1 kilo az yağlı dana kıyma ( 2 kez çekilerek inceltilmiş)
  • 6-7 orta boy soğan(çok ince doğranmış olmalı)
  • 1.5 paket margarin
  • 3-4 çorba kaşığı biber salçası
    tuz
  • karabiber


  • Dış Duvar için:
  • 1 yumurta
  • 1 kilo ince köftelik bulgur
  • yarım kilo yağsız kara dana eti( dövülmüş yada 3 -4 kez çekilmiş )
  • yarım kilo un
  • 2-3 çorba kaşığı irmik

Yaplışı:



Öncelikle 6 adet soğan ince ince kıyılır,margarin ile birlikte bir tencerede kavrulmaya başlanır.Pembeleşince sırasıyla kıyma ,salça ve biraz su ilave edilerek pişirilir. Ateşten alındıktan sonra tuz karabiber ilave edilerek soğumaya bırakılır.Ilındıktan sonra buz dolabında ya da derin dondurucu da hızlıca soğutulur(yağları donuncaya kadar).






Dış harcı için bulgura yavaş yavaş su ilave dilerek ıslatılır,3-4 kaşık un eklenir ve yoğrulmaya başlanır. İrmik de ilave edilir ve azar azar su ile yoğrulmaya devam edilir.Elimize yapışmayan kıvamlı bir hamur elde edilir.




Hamurdan avuç içi kadar parçalar koparılır ve yuvarlatılarak çanak haline gitrilir.Hazırlanan içle doldurularak yine su yardımıyla top haline getirilir.


Köftelerimiz iyice kaynayan suda haşlanır.Köfteler üste çıktığında pişmiş demektir...afiyet olsun:)

27 Nisan 2009 Pazartesi

Sürpriz Misafir...

Her zaman hafta başı pazartesi...
klasik gibi görünüyordu ...
Taa ki Adanadan meşhur halamız teşrif edinceye kadar:)))

sürprizleriyle bize hoş vakit sağlamasının yanı sıra el emeği ,mahareti göz ardı edilmez...elinden yiyeceğimiz yöresinin içli köftesini sabırsızlıkla bekliyorum .... ilk fırsatta nefis görüntüleriyle tarifini paylaşacağım...

22 Nisan 2009 Çarşamba

VEZİR PARMAĞI





MALZEMELER:

Şerbet için:

5 bardak şeker

3.5 bardak su

bir kaç damla limon suyu

şerbet 10 dk kaynatılıp limon suyu ilave dildikten sonra soğumaya bırakılır

HAMURUN YAPILIŞI:
B ir tencerede 125 gr margarin,1.5 bardak suyun içinde eritilir.2.5 bardak un.1 çorba kaşığı nişasta karıştırılarak pişirilir. Hamur kıvama gelince ateşten alınarak soğumaya bırakılır...

Hamurumuz ılındıktan sonra 4 adet yumurta teker teker aralıklarla hamura ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırlır...hamur hazır olunca el yordamıyla biraz elimizi unlayarak hamurdan parçalar kopartılıp parmak şekli verilir...

bir tavayağa sıvıyağ konur... altı açılmadan önce hamurlar soğuk yağın içine bırakılır...ve altı yakılır...hamurlar kızardıktan sonra soğuk şerbete atılır...

2. parti hamurları kızartmak için yağın soğuması beklenir...

şerbete atılan hamurlar çıkarılarak servis tabağına alınır ve zevke göre süslenerek servis yapılır...

bu tatlıyı beğenmeğen pek bulunmaz:)

PİDE PİZZA....





Klasik pizzalardan sıkılanlar ve değişiklik isteyenler için ideal ve bir o kadar da lezzetli tarifimiz...
denendi ve emin olun çok çok beğenildi...
aslı ablamızın ellerinden afiyetle....
HAMUR İÇİN:
1.5 bardakılık su
yarım su bardağı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
bir küp yaş maya
yarım su bardağı süt
750 gr un
sıvı malzemeler maya ile karıştırldıktan sonra takriben 750 gr un yavaş yavaş ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. ve 1 saat kadar mayalanması için bırakılır...
PİZZA HARCI İÇİN:
iki çorba kaşığı domates veya biber salçası
1 çorba kaşığı kekik
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
veeeeeee....
isteğe bağlı biz bu malzemeleri kullandık:)
sucuk
sosis
yeşil zeytin
kaşar peyniri
mayalanan hamur iki eşit parçaya ayrılır...ilk parça el yordamıyla yağlanmış tepsiye yayılır hazırlanan harçtan sürülerek önce kaşar peynir, daha sonra diğer malzemeler ilave edilir tekrar kaşar peyniri ile örtülür ...kalan hamur üzerine kapatılır...ve yumurta sarısı sürülerek 200 derece fırında pişirilir...
afiyet olsunnn...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin