27 Nisan 2009 Pazartesi

Sürpriz Misafir...

Her zaman hafta başı pazartesi...
klasik gibi görünüyordu ...
Taa ki Adanadan meşhur halamız teşrif edinceye kadar:)))

sürprizleriyle bize hoş vakit sağlamasının yanı sıra el emeği ,mahareti göz ardı edilmez...elinden yiyeceğimiz yöresinin içli köftesini sabırsızlıkla bekliyorum .... ilk fırsatta nefis görüntüleriyle tarifini paylaşacağım...

22 Nisan 2009 Çarşamba

VEZİR PARMAĞI





MALZEMELER:

Şerbet için:

5 bardak şeker

3.5 bardak su

bir kaç damla limon suyu

şerbet 10 dk kaynatılıp limon suyu ilave dildikten sonra soğumaya bırakılır

HAMURUN YAPILIŞI:
B ir tencerede 125 gr margarin,1.5 bardak suyun içinde eritilir.2.5 bardak un.1 çorba kaşığı nişasta karıştırılarak pişirilir. Hamur kıvama gelince ateşten alınarak soğumaya bırakılır...

Hamurumuz ılındıktan sonra 4 adet yumurta teker teker aralıklarla hamura ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırlır...hamur hazır olunca el yordamıyla biraz elimizi unlayarak hamurdan parçalar kopartılıp parmak şekli verilir...

bir tavayağa sıvıyağ konur... altı açılmadan önce hamurlar soğuk yağın içine bırakılır...ve altı yakılır...hamurlar kızardıktan sonra soğuk şerbete atılır...

2. parti hamurları kızartmak için yağın soğuması beklenir...

şerbete atılan hamurlar çıkarılarak servis tabağına alınır ve zevke göre süslenerek servis yapılır...

bu tatlıyı beğenmeğen pek bulunmaz:)

PİDE PİZZA....





Klasik pizzalardan sıkılanlar ve değişiklik isteyenler için ideal ve bir o kadar da lezzetli tarifimiz...
denendi ve emin olun çok çok beğenildi...
aslı ablamızın ellerinden afiyetle....
HAMUR İÇİN:
1.5 bardakılık su
yarım su bardağı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
bir küp yaş maya
yarım su bardağı süt
750 gr un
sıvı malzemeler maya ile karıştırldıktan sonra takriben 750 gr un yavaş yavaş ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. ve 1 saat kadar mayalanması için bırakılır...
PİZZA HARCI İÇİN:
iki çorba kaşığı domates veya biber salçası
1 çorba kaşığı kekik
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
veeeeeee....
isteğe bağlı biz bu malzemeleri kullandık:)
sucuk
sosis
yeşil zeytin
kaşar peyniri
mayalanan hamur iki eşit parçaya ayrılır...ilk parça el yordamıyla yağlanmış tepsiye yayılır hazırlanan harçtan sürülerek önce kaşar peynir, daha sonra diğer malzemeler ilave edilir tekrar kaşar peyniri ile örtülür ...kalan hamur üzerine kapatılır...ve yumurta sarısı sürülerek 200 derece fırında pişirilir...
afiyet olsunnn...

4 Mart 2009 Çarşamba

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE





Bu tarif gerçekten de herzaman beğenilen ve 1 tane bile kalmamacasına yenilen tatlı krizi kurtarıcısı diyebilirim...oldukça aromalı ve görüntüsü de oldukça hoş...



Malzemeler:

1paket margarin(yumuşak)

1 su bardağı pudra şekeri

1 çorba kaşığı süt

1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi

1 yumurta sarısı

1paket kabartma tozu

1 paket vanilya

3.5 su bardağı un

damla çikolata




bütün malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir ... bir merdane yardımıyla çok ince olamamak kaydıyla tezgahta açılır ve kurabiye kalıplarıyla resimdeki gibi kesilir.en son üzerlerine damla çikolatalar yerleştirilerek 180 derece ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir..

25 Şubat 2009 Çarşamba

MİNİK KUŞ'UN DOĞUMGÜNÜ PASTASI:)

iyi ki doğdun ömer:)

evimizin en küçük ferdi ömer'imizin doğum günüydü 18 Şubat...nam-ı diğer minik kuş:)

en büyük ablasının ellerinden enfes bir pasta yedik hep beraber...şeker hamuruyla görüntüsü fevkalade oldu ...ama zahmeti boll



Keki için malzemeler:

8 adet yumurta

400 gr. sarelle veya fındık kreması

2 poşet çikolatalı puding

1 tutam tuz

140 gr. un

1 poşet kabartma tozu

200 gr. yumuşak margarin

Çikolatalı krema malzemeleri:

2 poşet kremşanti

150 gr.bitter çikolata

100 gr şam fıstığı

1 su bardağı süt

beyaz krema için:

1 poşet krem şanti

1 paket labne peyniri

1 bardak süt

100 gr. damla çikolata

yapılışı:

8 yumurtanın sarısı ve akları ayrılır.

yumurta sarıları , sarelle , ve 2 poşet puding ve margarin bir kapta çırpılır,üzerine kabartma tozu ,un ve tuz ilave edilerek kek hamuru hazırlanır .yumurtaların akları ayrı bir yerde çırpılarak bir spatul yardımıyla yavaş yavaş hamura karıştırılır . yağlanmış kalıba dökülerek 180 derece ısınmış fırında kekimiz pişirilir...

kremaları yapalım:):

beyaz kremamız:

kremşanti süt ile çırpılır ...labne peyniri ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.hazırlanan kremaya damla çikolatalar da karıştırılarak bir kenara alınır...

Çikolatalı kramamız:

öncelikle 150 gr çikolata 1 bardak sütün içersinde eritilir...eriyen çikolata soğuduktan sonra içine kremşanti katılarak karıştırılır en son şamfıstıklar da eklenir ve krema hazırlanır:)

kekimiz fırından çıktıktan sonra 4 e kesilir.

hazırladığımız çikolatalı kremayı biz ilk ve son kata kullandık orta kata beyaz krema sürdük artık zevke kalmış...

en son pastamız hangi kremadan artmışsa dış kısmı sıvanır..

süslemesi için şeker hamuru kullandık ..hamuru nişasta yardımıyla açarak şekil verdik...ama çok güzel oldu...afiyetle de yedik ....

hafife alınmayacak kadar lezzetli bir pasta ....


14 Şubat 2009 Cumartesi

MİNİK PİZZACIKLAR

evimizin favorisi haline gelen minik pizzalarımız...canımız pizza çektiğinde müthiş bir kurtarıcı:



MALZEMELER:

hamuru için

*750 gr. un
*1.5 su bardağı ılık su(mayayı eritmek için)
*yarım çay bardağı sıvı yağ
*1 çorba kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı toz şeker

üzeri için:
*100 gr kaşar peyniri rendesi
*3 adet domates rendesi
*1 çorba kaşığı salça
*1 tatlı kaşığı kekik
*1 tatlı kaşığı tuz
*yarım çay bardağı sıvıyağ
*8 adet sosis
*10 adet yeşil zeytin
*1 yumurtanın sarısı

Tüm malzemler ile yumuşak bir hamur hazırlanır ve kabarması için bir müddet dinlendirilir.
hamur hacminin 2 katı olduğunda bir avuç un ile tekrar yoğrulur.ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak el yordamıyla yassı hale getirilir. baş parmağımız yardımıyla üzerine bastırılır.

Domates rendesi,tuz ,sıvı yağ, kekik ve salça ile pizzalarımızın sosu hazılanır.
hamurlarımızın üzerine 1 tatlı kaşığı sos ,yeteri kadar kaşar peyniri,sosis ve zeytinler paylaştırılarak kenarlarına yumurta sarısı sürülür.

220 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dk. pişirilir...

12 Şubat 2009 Perşembe

MUHALLEBİLİ KEK (yaşlı işi):)

Geçen gün sabah erkenden evden çıkmamız gerekiyordu ..evin 4 genç kızı beraber çarşının yolunu tuttuk...anneciğimizi evdeki işlerle başbaşa bırakarak... eve dönüşümüz ise becerikli anneciğimizin "yaşlı işi" olarak etiketlediği kekle karşılandık...evde kaldığı süre içerisinde hem mükemmel bir yemek menüsü yanında da fevkalade bir lezzeti olan ve sanırım ömrüm boyu da annemin lezzetinde yapamayacağım muhallebili kek:) dayanamayıp tarifini sizinle paylaşmak istedim....




bu kekin tarifini vermek aslında biraz güç yani şöyle...kekimizin özelliği hiç mikser kullanılmadan tahta kaşıkla yapılmış olması....sanırım ben bu denli kabartmayı beceremezdim...

malzemeler:
*4 yumurta
*1.5 su bardağı şeker
*1 portakalın suyu ve kabuğu
*2 yemek kaşığı yoğurt
*yarım su bardağı süt
*3 su bardağı un
*1 paket kabartmatozu(üzerine yarım limon sıkılacak)

malzemeleri tahta kaşıkla:) karıştırıp yağlanmış fırın kabımıza döküyoruz 180 derecede pişiriyoruz...

üzeri için muhallebimiz ise
yarım litre süt
*1 .5çorba kaşığı nişasta
*2 çorba kaşığı un
*5 çorba kaşığı şeker ateşte kaynayana kadar pişirilir .kaynamasına yakın 100 gr margarin ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.kaynayan muhallebi sıcak kekin üzerine dökülerek servis yapılır...

çok lezzetli olmuş tavsiye ederim...:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin