27 Nisan 2009 Pazartesi
Sürpriz Misafir...
klasik gibi görünüyordu ...
Taa ki Adanadan meşhur halamız teşrif edinceye kadar:)))
sürprizleriyle bize hoş vakit sağlamasının yanı sıra el emeği ,mahareti göz ardı edilmez...elinden yiyeceğimiz yöresinin içli köftesini sabırsızlıkla bekliyorum .... ilk fırsatta nefis görüntüleriyle tarifini paylaşacağım...
22 Nisan 2009 Çarşamba
VEZİR PARMAĞI
MALZEMELER:
Şerbet için:
5 bardak şeker
3.5 bardak su
bir kaç damla limon suyu
şerbet 10 dk kaynatılıp limon suyu ilave dildikten sonra soğumaya bırakılır
HAMURUN YAPILIŞI:
B ir tencerede 125 gr margarin,1.5 bardak suyun içinde eritilir.2.5 bardak un.1 çorba kaşığı nişasta karıştırılarak pişirilir. Hamur kıvama gelince ateşten alınarak soğumaya bırakılır...
Hamurumuz ılındıktan sonra 4 adet yumurta teker teker aralıklarla hamura ilave edilerek tahta kaşıkla karıştırlır...hamur hazır olunca el yordamıyla biraz elimizi unlayarak hamurdan parçalar kopartılıp parmak şekli verilir...
bir tavayağa sıvıyağ konur... altı açılmadan önce hamurlar soğuk yağın içine bırakılır...ve altı yakılır...hamurlar kızardıktan sonra soğuk şerbete atılır...
2. parti hamurları kızartmak için yağın soğuması beklenir...
şerbete atılan hamurlar çıkarılarak servis tabağına alınır ve zevke göre süslenerek servis yapılır...
bu tatlıyı beğenmeğen pek bulunmaz:)
PİDE PİZZA....



Klasik pizzalardan sıkılanlar ve değişiklik isteyenler için ideal ve bir o kadar da lezzetli tarifimiz...
iki çorba kaşığı domates veya biber salçası
4 Mart 2009 Çarşamba
DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE
Bu tarif gerçekten de herzaman beğenilen ve 1 tane bile kalmamacasına yenilen tatlı krizi kurtarıcısı diyebilirim...oldukça aromalı ve görüntüsü de oldukça hoş...
Malzemeler:
1paket margarin(yumuşak)
1 su bardağı pudra şekeri
1 çorba kaşığı süt
1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 yumurta sarısı
1paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3.5 su bardağı un
damla çikolata
bütün malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir ... bir merdane yardımıyla çok ince olamamak kaydıyla tezgahta açılır ve kurabiye kalıplarıyla resimdeki gibi kesilir.en son üzerlerine damla çikolatalar yerleştirilerek 180 derece ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir..
25 Şubat 2009 Çarşamba
MİNİK KUŞ'UN DOĞUMGÜNÜ PASTASI:)
evimizin en küçük ferdi ömer'imizin doğum günüydü 18 Şubat...nam-ı diğer minik kuş:)
en büyük ablasının ellerinden enfes bir pasta yedik hep beraber...şeker hamuruyla görüntüsü fevkalade oldu ...ama zahmeti boll
Keki için malzemeler:
8 adet yumurta
400 gr. sarelle veya fındık kreması
2 poşet çikolatalı puding
1 tutam tuz
140 gr. un
1 poşet kabartma tozu
200 gr. yumuşak margarin
Çikolatalı krema malzemeleri:
2 poşet kremşanti
150 gr.bitter çikolata
100 gr şam fıstığı
1 su bardağı süt
beyaz krema için:
1 poşet krem şanti
1 paket labne peyniri
1 bardak süt
100 gr. damla çikolata
yapılışı:
8 yumurtanın sarısı ve akları ayrılır.
yumurta sarıları , sarelle , ve 2 poşet puding ve margarin bir kapta çırpılır,üzerine kabartma tozu ,un ve tuz ilave edilerek kek hamuru hazırlanır .yumurtaların akları ayrı bir yerde çırpılarak bir spatul yardımıyla yavaş yavaş hamura karıştırılır . yağlanmış kalıba dökülerek 180 derece ısınmış fırında kekimiz pişirilir...
kremaları yapalım:):
beyaz kremamız:
kremşanti süt ile çırpılır ...labne peyniri ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.hazırlanan kremaya damla çikolatalar da karıştırılarak bir kenara alınır...
Çikolatalı kramamız:
öncelikle 150 gr çikolata 1 bardak sütün içersinde eritilir...eriyen çikolata soğuduktan sonra içine kremşanti katılarak karıştırılır en son şamfıstıklar da eklenir ve krema hazırlanır:)
kekimiz fırından çıktıktan sonra 4 e kesilir.
hazırladığımız çikolatalı kremayı biz ilk ve son kata kullandık orta kata beyaz krema sürdük artık zevke kalmış...
en son pastamız hangi kremadan artmışsa dış kısmı sıvanır..
süslemesi için şeker hamuru kullandık ..hamuru nişasta yardımıyla açarak şekil verdik...ama çok güzel oldu...afiyetle de yedik ....
hafife alınmayacak kadar lezzetli bir pasta ....
14 Şubat 2009 Cumartesi
MİNİK PİZZACIKLAR

MALZEMELER:
hamuru için
*750 gr. un
*1.5 su bardağı ılık su(mayayı eritmek için)
*yarım çay bardağı sıvı yağ
*1 çorba kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı toz şeker
üzeri için:
*100 gr kaşar peyniri rendesi
*3 adet domates rendesi
*1 çorba kaşığı salça
*1 tatlı kaşığı kekik
*1 tatlı kaşığı tuz
*yarım çay bardağı sıvıyağ
*8 adet sosis
*10 adet yeşil zeytin
*1 yumurtanın sarısı
Tüm malzemler ile yumuşak bir hamur hazırlanır ve kabarması için bir müddet dinlendirilir.
hamur hacminin 2 katı olduğunda bir avuç un ile tekrar yoğrulur.ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak el yordamıyla yassı hale getirilir. baş parmağımız yardımıyla üzerine bastırılır.
Domates rendesi,tuz ,sıvı yağ, kekik ve salça ile pizzalarımızın sosu hazılanır.
hamurlarımızın üzerine 1 tatlı kaşığı sos ,yeteri kadar kaşar peyniri,sosis ve zeytinler paylaştırılarak kenarlarına yumurta sarısı sürülür.
220 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dk. pişirilir...
12 Şubat 2009 Perşembe
MUHALLEBİLİ KEK (yaşlı işi):)
bu kekin tarifini vermek aslında biraz güç yani şöyle...kekimizin özelliği hiç mikser kullanılmadan tahta kaşıkla yapılmış olması....sanırım ben bu denli kabartmayı beceremezdim...
malzemeler:
*4 yumurta
*1.5 su bardağı şeker
*1 portakalın suyu ve kabuğu
*2 yemek kaşığı yoğurt
*yarım su bardağı süt
*3 su bardağı un
*1 paket kabartmatozu(üzerine yarım limon sıkılacak)
malzemeleri tahta kaşıkla:) karıştırıp yağlanmış fırın kabımıza döküyoruz 180 derecede pişiriyoruz...
üzeri için muhallebimiz ise
yarım litre süt
*1 .5çorba kaşığı nişasta
*2 çorba kaşığı un
*5 çorba kaşığı şeker ateşte kaynayana kadar pişirilir .kaynamasına yakın 100 gr margarin ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.kaynayan muhallebi sıcak kekin üzerine dökülerek servis yapılır...
çok lezzetli olmuş tavsiye ederim...:)