14 Ocak 2010 Perşembe

ÇİĞ BÖREK...


geçen gün evimizin vazgeçilmez pazar ikramı olan çiğbörek teşrif etti mutfağımıza:) eskişehirin tatar böreği olarak isimlendirdiği fevkalade bi lezzet...özellikle kızartma sevenler için önerebilirim..biraz uzun bi hazırlığı var ama sanırım tadına baktığınız zaman emeğinizin karşılığını aldığınızı göreceksiniz:)

asıl adı şııı börek yağa atıldığında çıkardığı ses sebebiyle bu isim verilmiş:)

malzemeler:
yarım kilo kıyma
1 orta boy rendelenmiş soğan ,
tuz
karabiber
en az 2 bardak su

hamuru için:
750 gr. un
bir çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı tuz

ve kızartmak için sıvıyağ

çok sert olmayan orta yumuşaklıkta bir hamur tutulur.ve 15-20 dk dinlendirilerek küçük küçük pazılara ayrılır.( her bir pazı tatlı tabağı büyüklüğünde açılacak)

kıyma,soğan tuz karabiber çatalla iyice ezilerek içine su ilave edilir ve oldukça sıvı bir harç hazırlanır.
hamurlar tatlı tabağı büyüklüğünde açılarak ortalarına bir çatal yardımıyla harçtan koyulur ikiye katlanarak yarım ay şeklinde çay tabağı ile kesilir.Çok kızgın yağda altı sütü bir kez çevrilerek kızartılır...

yağ derin ve eskice bir kapta iyice kızdırılmış olmalı börekler hızlı ve tek tek pişirilmelidir.Hamurun ince olmasına rağmen patlamaması böreğin kıvamında olduğunu gösterir...afiyetle.....


1 yorum:

ABİDE dedi ki...

Ellerine sağlık çok iştah kabartıcı duruyor.Benim annem de tatar olduğu için çiğ böğreğe bayılırız, yanında da ayranla süper olur :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin