14 Temmuz 2009 Salı

Midye Poğaçam




Evde ne varsa poğaçası da diyebiliriz aslında :) Çay saatinde boş kalmayı hiç sevmeyiz ailece...Geçen gün de baktık ki evde ağıza atacak bişey kalmamış.İş başa düştü:) Anneciğimin bize çabucak yapıp sıcak sıcak önümüze getirdiği poğaçalar gibi...Evde peynir vardı ben peynirli yaptım. Kıvamı da çok güzel oldu .Şekilleri de tamamen benim tasarımım yani:)

Tarife geçelim:)

Malzemeler:


1 yumurta akı içine sarısı üzeri için
125 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartmatozu
aldığı kadar un(6-7 bardak)

İç malzemesi
peynir (ben taze peynir kullandım
dereotu ve maydanoz

hamur hazırlanarak tezgahta merdane yardımıyla açılır .Büyükçe bir bardağın ağızı ile yuvarlaklar kesilir.Her birinin içine harçtan konularak şekildeki gibi kapatılır.ve çatalla iz bırakılır


Hazırlanan poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülerek susam ile süslenir ve 180 derece ısınmış fırında pişirilir...Afiyet olsun...










10 Temmuz 2009 Cuma

Mantı Böreği

Çok lezzetli bir börekle karşınızdayım şimdi:) yaz sıcağında ferah mı ferah bir tarif:)


Malzemeler:
300 gr kıyma
1 soğan
4 adet yufka
tereyağ
yoğurt
1-2 diş sarımsak
toz kırmızı biber
tuz
karabiber
kıymanın içine soğanı rendeleyip tuz ve karabiberle tatlandırdık....yufkalarımızı 2 parçaya ayırarak her bir yarım daireye harcımızı koyarak kol böreği şeklinde sararak tepsiye dizdik.Biz küçük dilimler halinde kestik ama arzu edilen büyüklükte kesilebilir.Bu böreğin içine hiç yağ koymuyoruz .Sadece fırına vermedenüzerine erimiş tereyağ sürdük.Ve 200 derece ısınmış fırında pişirdik.
Fırından çıkan böreğin üzerine sarımsaklı yoğurt ve tatlı kırmızı biber yakılmış tereyağ haşladık..Şahane oldu afiyetle...


5 Temmuz 2009 Pazar

Şeftalili Tart


Yaz mevsiminde şeftali olmadan olur mu hiç...ama uyarayım şeftalilerin henüz tadı gelmemiş...sanırım bir iki haftaya çok daha sulu ve lezzetli olurlar ...Ama kekle birlikte çok şahane oldu:) tavsiye ederim...Bu tartı arzu ettiğiniz meyvelerle yapabilrisiniz...vişne olabilir mesela...tarife geçelim....


Malzemeler:
2 yumurta
2 su bardağı şeker
3 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 bardak yağ( yarısı tereyağ yarısı sıvıyağ olcaka şekilde)
yarım paket kabartma tozu
6-7 adet büyük şeftali

Üzeri için:

kremşanti...
1 poşet tart jöle
1.5 çaybardağı su
1 çay bardağı şeftali suyu
2 yemek kaşığı toz şeker

tart hamuru hazırlanarak kalıba yayılır .Şeftaliler iri dilimlere ayrılarak haurun üzerine sık bir şekilde dizilir.175 derece ısınmış fırında pişirilir.Fırından çıktıktan sonra
jöle hazırlanarak kaynadıktan sonra 1 dakika ateşte bekletilir ve sıcak olarak tartın üzerine yaylır.

üzerine biz kremşanti koyarak servis yaptık. .Afiyet olsun:)

2 Temmuz 2009 Perşembe

Bolu Gözlemesi


MALZEMELER
Hamuru için:
1 kilo un
5 çay kaşığı tuz
6 çay bardağı maden suyu
hamur tutularak üzerine nemli bir bez örtülür. ve en az yarım saat dinlendirilir.

10 bezeye ayrılır.Her biz beze yemek tabağından biraz büyük olacak şekilde çok ince açılır



Diğer bir tarafta iç hazırlanır.
Harcı biz kıymalı yaptık fakat peynirli ve kabaklı da hazırlanabilir.

İç Harcı için:
300 gr az yağlı kıyma
1 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet soğan
maydanoz
1 bardak su
tuz
karabiber

tüm malzemeler robotta çekilerek inceltilir.İyice karışan harca 1 bardak su ,tuz ve karabiber ilave edilerek harç hazırlanır


açılan hamurların yarısına iç malzeme ince bir satıh şeklinde yerleştirilir.
harç konan yarının uç kısımları ıslatılır ve hamurun yarısı diğer kısmın üstüne kapatılır.



Büyük bir saçta tereyağ eritilir ve açık ateşte gözlemeler pişirilir.Tereyağ hamurların üzerine de sürülebilir.Eğer büyük sacınız yoksa hazırlanan gözlemeleri yarıya bölerek küçültebilir ve herhangi bir teflon tavada pişirebilirsiniz.Afiyet olsun:)













1 Temmuz 2009 Çarşamba

ne hurmacık ne de.şekerpâre ..bu bizim HURPÂRE:))))



Şerbetli tatlılardan en çok tercih edileni ya hurmacıktır..ya da şekepare... anneciğim ikisinin arası bir tatlı yaptı bugün ....Nişan tebriğine gelen misafirlerimize ikam ettik...çok beğenildi...ellerine sağlık anneciğim...
malzemeler:
125 gr yumuşak margarin
2 yumurta
2 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı yoğurt
500 gr un(daha az olabilir)
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
2.5 bardak su
2-3 damla limon suyu
hamur hazırlanıp...tatlılar istenilen büyüklükte şekillendirilir..170 derece fırında pişirilir.Şerbet hazırlanarak sıcakken haşlanır...Biz üzerine ceviz koyduk ama arzu edilen şekilde servis edilebilir...çok hafif bi tatlı oldu afiyetle....:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin